مجله آموزشی اطلاع رسانی دایومگ

logo
آیکون استخر پلاس

استخر پلاس

Search
سختی آب چیست و روش های برطرف کردن آن

سختی آب چیست و روش های برطرف کردن آن

فهرست مطالب

دسته بندی : >

سختی آب چیست

به آبی که بیش از حد مجاز دارای مواد معدنی مانند فلزات سنگین، روی، نمک و … باشد اطلاق میگردد. که مهم ترین این مواد منیزیم و کلسیم می باشد. کلسیم و منیزیم از جمله عناصر و موادی می باشند که در خاک به وفور یافت می شوند و به دلیل عبور جریانات آب از بین خاک و بستر، این عناصر وارد آب شده و در نتیجه سبب سختی آب می شوند.

وقتی که صحبت از سختی آب میشود افراد زیاد در صنایع مختلف با آن درگیر هستند. مسلماً ابتدا به فکر خسارات ناشی از این مسئله می افتند و دلیل این موضوع واضح می باشد. زمانی که از آب سخت در دستگاه ها استفاده شود حتی اگر این دستگاه ها مستقیماً با حرارت درگیر باشد در طی گذشت زمان نه چندان دور موجب انسداد لوله ها و مجاری دستگاه ها میشود. زیرا زمانی که آب سخت در مجاورت حرارت قرار میگیرد یون های کلسیم و منیزیم و… که باعث سختی آب شده اند رسوب کرده و با ایجاد پیوندی چسبناک کم کم به جداره لوله ها و مجاری میچسبند. این امر سبب از کار افتادن دستگاه ها و تجهیزات یا کاهش راندمان آن ها می شود.

علاوه بر صنایع این نوع آب برای مصارف خانگی و همچنین آشامیدن مضر است. استفاده از این آب در طولانی مدت باعث بروز مشکلاتی همچون از بین رفتن آبگرمکن، لوله ها، سینک و شیرآلات می شود و مصرف زیاد آب سخت موجب مشکلاتی مانند بروز مشکلات گوارشی و سنگ کلیه برای انسان نیز می شود.

تفاوت سختی آب و TDS

سختی آب بخشی از tds است در واقع tds به کل جامدات محلول در آب گفته می شود که با سنگینی آب شناخته می شود. اما سختی آب به منیزیم و کلسیم موجود در آب می گویند. (این دو عنصر بخشی از tds محسوب می شوند)

تفاوت اصلی بین سختی آب و tds در مقدار یون های موجود در آب است. زمانی که میزان سختی آب اندازه گیری شود در اصل مقدار کلسیم و منیزیم مشخص می شود. اما زمانی که tds  آب اندازه گیری شود در حقیقت سختی کل اندازه گیری می شود. وسیله اندازه گیری میزان سختی آب کیت اندازه گیر می باشد(برای اندازه گیری سختی آب یون کلسیم و منیزیم را باید اندازه گیری کرد) و وسیله اندازه گیری tds کیت اندازه گیر (کیت tds متر ) می باشد.

انواع سختی آب

انواع سختی آب

  1. آب سخت دائم (Noncarbonated Hardness): سختی دائم آب یا سختی کربناتی، به حالتی از سختی آب گفته می شود که با افزایش حرارت از بین نمی رود. مواد و عناصری مانند سولفات، کلراید و یا نیترات باعث بوجود آمدن چنین سختی می شود و در نهایت مشکلات بوجود آمده ناشی از سختی دائمی آب نیز بسیار بیشتر از نوع موقت آن می باشد.
  2. آب سخت موقت (Temporary hardner): سختی موقت آب با نام سختی بی کربنات شناخته شده است.در سختی موقت آب مواد وعناصری مانند بی کربنات، کلسیم و منیزیم وجود دارد که با افزایش دما و ایجاد حرارت از آب جدا شده و به صورت رسوب ته نشین می شود. این نوع سختی آب همان طور که ذکر شد در مصارف خانکی سبب مشکل نیز می شود.

سختی کل: به مجموع سختی های موقت و سختی های دائمی سختی کل می گویند.

روش های ازبین بردن سختی آب

فیلتر های ممبران و تصفیه آب: یکی از روش های موثر جهت کاهش سختی آب است که در ابعاد خانگی و صنعتی می باشد. فیلتر های ممبران در دستگاه های تصفیه آب با روش اسمز معکوس تعبیه می شود که تاثیر بسیار مطلوبی را در زمینه کاهش سختی آب دارد. علاوه بر کاهش سختی آب، فیلتر های ممبران تاثیرات چشم گیری در افزایش سطح کیفی آب با حذف آلایند هایی مانند فلزات سنگین دارند.

سختی گیر شیمیایی: در این روش به منظور کاهش سختی آب از آهک که کلسیم و منیزیم  را در آب ازبین می برند استفاده می شود. اما آهک زنی برای کاهش سختی آب تا قبل از ورود فیلتر های FRP و دستگاه های سختی گیر رزینی کاربرد داشت با این حال هنوز هم در مواردی از این روش برای نرم کردن آب استفاده میشود. البته توجه داشته باشید که استفاده از آهک توصیه  نمی شود و برای انجام آن باید پارامتر هایی مثل میزان co2 و  سختی آب برای تایین میزان آهک مورد نیاز را در نظر داشت.

رزین: رزین به نوعی از رزین های تبادل یونی گفته می شود که قادر است یون های سخت کننده آب را حذف کرده و به این ترتیب آب را نرم سازد. سختی گیری آب چه در صنعت و چه در حیطه تصفیه آب شهری پروسه ای پر اهمیت بوده که البته به روش های مختلفی انجام می شود.

مضرات ناشی از سختی آب
مضرات ناشی از سختی آب
  • سختی آب سبب کاهش قدرت پاک کنندگی صابون و مواد شوینده می شود.
  • سختی آب باعث ایجاد رسوب در کتری، لوله های آب گرم و همچنین ایجاد لکه های سفید رنگ بر روی ظروف شسته شده می شود.
  • سختی آب موجب ایجاد لخته های ناخوشایند صابون و مواد شوینده در داخل سرویس بهداشتی، حمام و روی لباس ها می شود.
  • آب سخت موجب از دست دادن طعم و مزه نوشیدنی ها می شود. طولانی شدن زمان پخته شدن حبوبات از دیگر اثرات سختی آب نیز می باشد.
  • آب سخت می تواند به تنهایی عامل اصلی ریزش مو و ایجاد انواع بیماری های پوستی در افراد باشد.

امیر مطلوبی

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز، و کاربردهای متنوع با هدف بهبود
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
گیف تبلیغاتی2
گیف تبلیغاتی2
گیف تبلیغاتی2
گیف تبلیغاتی2
0
با لایک و کامنت از این مقاله حمایت کنیدx

در خـبـرنـامـه ما عضو شوید

برای دریافت آخرین رویداد ها ایمیل خود را وارد نمایید.